Després de l’anterior article 50+1 -que em sembla un tema que no podem deixar de banda, degut a les reiterades postures enganyoses i antidemocràtiques que demanen majories qualificades per a una de les dues opcions d’un futur referèndum d’autodeterminació-, hi ha un altre tema de gran interès: Com cal actuar en les properes eleccions estatals des d’una clau catalanista i/o independentista?
Evidentment, en un tema tant personalíssim com aquest, qualsevol opinió que proposi una via concreta, pot ser interpretada de subjectiva i deixada de banda. Amb tot, no puc deixar de fer-ne algunes reflexions en veu alta.
Enquestes a banda, crec que podem afirmar a priori que els resultats al Principat poden ser decebedors però, no té perque ser motiu de desesperació. Tant si els partits d’estricta obediència catalana (CIU i ERC i altres opcions de vot) treuen bons resultats com si no, es podrà interpretar de forma optimista de cara al què vindria posteriorment.
Personalment, crec que l’abstenció i el vot en blanc i nul seran força representatius, per tant caldrà observar d’on provenen, si del potencial independentista o del potencial unionista.
Els partits que puguin arribar a pujar escons, no serà per un increment de la seva base electoral, sino més aviat com a conseqüència d’una abstenció activa en d’altres partits. I ja sabem com pensa a l’hora de votar el potencial elector del PSC-PSOE.
Els caps de llista de CIU i d’ERC tenen dues característiques contradictòries. CIU parteix d’uns mals resultats a les anteriors eleccions estatals, per tant, si es queda igual no és un bon resultat. A l’inrevés, ERC parteix d’uns resultats inflats en les eleccions anteriors, per tant serà el grau de la davallada el que caldrà valorar. Però, com deia, respecte els caps de llista, mentre CIU es troba en un moment de sobiranització forçada, ens ofereix la cara menys sobiranista que podia oferir -Duran-. I, ERC, al revés que els convergents, quan es troba amb una falta de credibilitat sobiranista -pel partit i l’acció de govern-, aporta un candidat bastant preparat i creïble, tot i l’error -al meu parer- de no haver permès el perfil “Palizue” com a número 2 i haver obviat als crítics a Lleida i Tarragona. En fi, contradiccions típiques d’un moment de trasbals com l’actual.
Estic d’acord amb els que volen donar un toc d’atenció a CIU i ERC des d’un punt de vista sobiranista, i per això pensen que el millor que es pot fer és l’abstenció, el vot en blanc o el nul. Però, com ja vaig dir en el seu moment, tot i que em molesti votar en unes eleccions espanyoles, encara és important tenir un cert grau de representació a “las Cortes”, almenys al “Congreso”. Per això, vaig considerar que una possible opció de vot de càstig i pràctic -2 en 1- era votar un partit d’obediència catalana al Congrés i no fer-ho al Senat. Sense malbaratar la política del dia a dia i, sobretot, sense ajudar a pujar d’altres partits d’una forma falsa, es podria comptabilitzar fàcilment el vot de càstig. El “Senado” no compta per a res. La política es fa al “Congreso”, els diners surten del “Congreso” i les lleis també!
Salut i llibertat!
8 comentaris
Comments feed for this article
gener 7, 2008 a 12:17 pm
MIQ
Força d’acord amb les opcions que planteges al final de l’article. Ara, per mi, seria important que els partits favorables al dret de decidir (ERC, CIU i ICV) comencessin a adoptar posicions més de força quan entressin al Congrés. Abans de prendre possessió de l’escó, caldria garantir que es respectarà l’us de les llengües cooficials als debats al Ple, per exemple, o que l’Estatutet, aprovat pels il·lusos catalans, serà plenament respectat per les Corts espanyoles, per damunt de la sentència del TC. I tot per escrit, clar. Perquè no fem campanya per això?
gener 7, 2008 a 7:58 pm
Arqueòleg Glamurós
Jo cre que en aquestes eleccions ben poa gent votarà pensant en clau catalana, bàsicament es tria entre esquerra i dreta, la composició final de dos grupets parlamentaris residuals al fons del congrés serà més simbólica que una altre cosa.
gener 7, 2008 a 11:23 pm
Martí Cabré
M’ha fet gràcia això de les interpretacions optimistes. Un resultat electoral sempre es pot interpretar de manera optimista. Sempre! Tothom ho fa!
🙂
gener 8, 2008 a 10:38 pm
Daniel Daranas
El paper del Congrés i el del Senat són definits a la Constitució. Si bé és cert que el Senat té una importància molt menor, reduir-la a zero em sembla una simplificació excessiva.
Potser el veritable dilema es troba entre dues estratègies:
1) Escollir els millors representants per a les dues Cambres (les dues úniques, constitucionalment) on és representada directament la sobirania popular.
2) Utilitzar les eleccions a les Corts Generals per presentar un projecte polític de defensa de la nació catalana des d’una òptica sobiranista.
No comparteixo que si l’objectiu és 2 i no es troba cap partit adient, s’hagi de dividir el comportament segons la cambra. Més aviat això ens porta a l’abstenció o el vot en blanc.
gener 28, 2008 a 2:31 pm
Què és el vot en blanc i quines conseqüències pot comportar? « Olla de Grills
[…] personalment, encara no m’he posicionat. Però, tinc sobre la taula l’opció de votar alguna candidatura al Congrés i votar nul per la independència al Senat (ja que aquesta Cambra no serveix per a res! I, la diferència entre uns resultats i els altres si […]
Març 6, 2008 a 3:05 pm
Capità Enciam
Una pregunta, jo vull votar ERC al congrés i RC per el senat. Ara bé, tinc entès que al senat haig de marcar tres caselles, si? El Partit Republicà de Catalunya només en te una, vol dir això que puc marcar tres caselles de diferents partits o totes han de ser del mateix? Merci!
Març 6, 2008 a 5:18 pm
Daniel Daranas
Hola, Capità Enciam.
Al Senat tens dret a marcar entre un mínim de 0 (que seria el cas de votar en blanc) i un màxim de 3 candidats. Si en marques més de 3 el teu vot serà declarat nul. Per tant, també pots marcar 1 o 2 candidats si et ve de gust.
No fa falta que els candidats siguin d’una mateixa candidatura. Mentre marquis entre 0 i 3 caselles, els teus vots seran comptats.
Valdran 1 cadascun independentment del número que en marquis (és a dir, no és que si en marques només un li atorguis “3 punts” a aquell).
Sortiran escollits els 4 senadors amb més número absolut de vots en aquella circumscripció.
Salut
Març 7, 2008 a 8:14 am
Capità Enciam
Moltes gràcies i felicitats per el BLOG. Tinc la impressió que la nostra cultura, en hores baixes, tornarà a renàixer d’aquí uns anys. Son temps de penúria que cal redreçar. Quan tot “lo cutre” en el nostre país sona en espanyol el català esdevé una llengua culte.