El dret de decidir “s’ha d’aplicar sobre aquelles qüestions que permetin un gran consens intern. Aquesta afirmació la feia Artur Mas en una entrevista a El Temps de la setmana passada (Núm. 1.225, de 4 de desembre del 2007).

Enric Rimbau, l’entrevistador, segueix amb el tema, i li diu que “quan l’estat espanyol ha exercit el dret de decidir, amb consultes populars com les de l’OTAN o el tractat per una constitució europea, no ha partit d’un consens previ”. “Cal posar-hi aquest límit?”, li acaba preguntant.

En Mas creu que si:

No m’interessa aconseguir les coses pel 51%. Crec que no n’hi ha prou. Cal que escollim els àmbits de consens i cal que aconseguim aquests consensos per majories reforçades. Imaginem-nos, a l’extrem final, un exercici d’autodeterminació. Això ha de requerir una majoria molt reforçada perquè un país vagi bé. Jo hi poso aquesta condició. Sé que vol dir que ens compliquem les coses internament, però penso que és l’única manera que aquest país avanci democràticament. No intentem vèncer una part dels catalans, convencem-los”.

Ho ha reiterat a l’especial de “Propostes després de l’1D” que està fent Vilaweb.

Ja sé que a molta gent no li agraden aquestes comparacions -o, simplement, no els interessa parlar-ne-, però, abans que res, vull deixar constància que Montenegro ha esdevingut un estat de ple dret a través d’un referèndum [Especial Referèndum Montenegro a Vilaweb]. I, quins eren els requisits proposats per la Unió Europea i acceptats pel Parlament montenegrí? Que votés la meitat del cens electoral i el SI arribés al 55% dels vots emesos.

Em sembla força raonable, no? Parlar de majories reforçades em sembla una excusa de mal perdedor. És més, em sembla discriminatori pels favorables a la independència. En una democràcia avançada, un 50+1 ha de ser suficient per prendre una decisió, si no estàs discriminant una de les dues opcions. Ni més ni menys. Les dues opcions són legítimes: Independentisme vs Unionisme. Per què calen majories reforçades? Per poder tombar més fàcilment una opció? Per por?

Posem per cas que es demana un 75% de vots afirmatius. Tindríem un país on la decisió d’un 25% prevaldria sobre la d’un 75%. On és la igualtat i la democràcia?

Cal començar a deixar les coses clares, si no, arribats el moment -que arribarà- la mentalitat col·lectiva estarà viciada per idees sense fonament, sense justificació. No vull començar la casa per la teulada, ja sé que hi ha molta feina a fer abans d’entrar en aquests detalls, però la intoxicació informativa pot jugar una mala passada si no ho preveiem a temps. Només demano una cosa: Democràcia i debat!

I, quan recuperem l’estatus d’estat propi -que el recuperarem- o el què sigui que ens iguali a la resta de nacions, ho hem de poder fer amb un 50+1. I, si després hom vol tornar a formar part de l’estat espanyol i/o del francès o, posem per cas que per raons que ara se’ns escapen, volem formar part d’un estat japonès, doncs caldrà acceptar-ho amb les mateixes condicions: 50+1. Ni més ni menys.

Marcús