Tremosa

El professor Ramon Tremosa presentarà el seu nou llibre “Catalunya serà logística o no serà” el proper 13 de novembre en un acte a Barcelona obert a tothom a les 20.00 hores, a l’Aula Magna de la Facultat d’Econòmiques de la UB (Avinguda Diagonal, 690). Hi participaran Pedro Nueno, professor de l’IESE, i Germà Bel, catedràtic de Política Econòmica de la UB.

 

La primera part del llibre fa una valoració de la realitat i del potencial de la logística a Catalunya, en un context global d’integració econòmica creixent i en un context català de deslocalització industrial més intensa que en altres països i regions veïnes. També es presenta una comparació entre Catalunya i Flandes, atès que aquesta darrera és considerada la primera regió logística europea. El model de globalització de Flandes, en la qual pels ports i pels aeroports hi ha anat entrant la prosperitat, és un model a seguir per Catalunya.

La segona part del llibre revisa la situació de les infraestructures de transport a Catalunya, explicant les limitacions dels actuals models de gestió centralitzats avui encara vigents a l’Espanya autonòmica. El dinamisme sorprenent dels aeroports catalans dels darrers anys, malgrat la gestió centralitzada d’AENA que vol sucursalitzar-los a Barajas, s’analitza en termes de topada entre l’estat i el mercat. També s’analitza l’èxit turístic i comercial dels ports catalans, especialment per la creixent importància del turisme de creuers, que és confrontat amb la manca de connexió ferroviària de mercaderies amb Europa i el model radial de l’AVE: aquest model és criticat pel seu alt cost, per la seva mínima aportació a la productivitat i per la conversió de totes les ciutats de l’Estat espanyol en barris de Madrid.

Si voleu una introducció del llibre, podeu fer click aqui i visionar el video de la conferència.