La llengua catalana ha entrat novament en campanya, aquest cop no només de la ma del Partit de la Ciutadania, que escudant-se en un liberalisme de pa sucat amb oli, continua afirmant que el castellà està discriminat a Catalunya degut a la política d’imposició del català que practica la Generalitat (?), sinó que també el Partit Popular, abandonant la moderació definitivament i buscant que no se li escapin més vots en direcció Ciutadans, critica ara la immersió lingüística, fins el punt .de portar el Sant Cristo Gros a presentar el flamant llibre de la FAES ¿Libertad o coacción? Políticas lingüísticas y nacionalismos en España, on anirem a parar?

Sincerament, a mi em costa d’empassar que molts personatges d’aquets dos partits es creguin totes aquestes coses que diuen del català, com si no visquessin a Catalunya i no coneguessin la realitat, però com l’anti-catalanisme ven i més ara que les properes eleccions, fixades pel 9 de març, són al Congreso doncs vinga, som-hi tots, val tot. Però també val tot per protegir la llengua, des dels petits gestos que podem fer nosaltres mateixos, com els que puguin arribar de Plataformes, empreses…

Fins i tot les casualitats també valen, només buscant molt trobarem que  les pantalles de LCD de la marca JVC tenen tots els seus menus en català, ni DVDs, ni càmeres digitals, ni equips de música, ni MP3… De cap altra primera marca, res de res. M’explicava un dels responsables de marketing de la multinacional japonesa, amb la seu central a Catalunya, que pensant en esgarrapar unes quantes vendes van decidir traduir els LCDs. Casualment el responsable de fabricació que havia d’autoritzar la qüestió estava a la fàbrica que la marca té a Escòcia i entendre’s va resultar més fàcil del que s’esperaven.

Tot el que es fa per protegir la nostra llengua suma, ja sigui per altruisme com l’iCatalanizer, un programet desenvolupat per un particular que et permet traduir l’iPhone al català o per interès comercial, com la campanya que està fent la Generalitat elteumobil.cat, que neix fruit d’un acord signat amb diferents fabricants i operadors, que els obliga a incorporar el nostre idioma als terminals abans de finals d’any. Interès per la llengua? No, ganes de vendre, com quan Canon va traduir les pantalles tàctils de les copiadores al cap de poc de que el govern català va anunciar que exigiria productes etiquetats en català, penseu en la quantitat enorme de copies i impressions que pot arribar a fer l’administració.

I és que el món de l’electrònica no podia ser una excepció, també estem discriminats, o era el castellà?