La llengua catalana ha entrat novament en campanya, aquest cop no només de la ma del Partit de la Ciutadania, que escudant-se en un liberalisme de pa sucat amb oli, continua afirmant que el castellà està discriminat a Catalunya degut a la política d’imposició del català que practica la Generalitat (?), sinó que també el Partit Popular, abandonant la moderació definitivament i buscant que no se li escapin més vots en direcció Ciutadans, critica ara la immersió lingüística, fins el punt .de portar el Sant Cristo Gros a presentar el flamant llibre de la FAES ¿Libertad o coacción? Políticas lingüísticas y nacionalismos en España, on anirem a parar?
Sincerament, a mi em costa d’empassar que molts personatges d’aquets dos partits es creguin totes aquestes coses que diuen del català, com si no visquessin a Catalunya i no coneguessin la realitat, però com l’anti-catalanisme ven i més ara que les properes eleccions, fixades pel 9 de març, són al Congreso doncs vinga, som-hi tots, val tot. Però també val tot per protegir la llengua, des dels petits gestos que podem fer nosaltres mateixos, com els que puguin arribar de Plataformes, empreses…
Fins i tot les casualitats també valen, només buscant molt trobarem que les pantalles de LCD de la marca JVC tenen tots els seus menus en català, ni DVDs, ni càmeres digitals, ni equips de música, ni MP3… De cap altra primera marca, res de res. M’explicava un dels responsables de marketing de la multinacional japonesa, amb la seu central a Catalunya, que pensant en esgarrapar unes quantes vendes van decidir traduir els LCDs. Casualment el responsable de fabricació que havia d’autoritzar la qüestió estava a la fàbrica que la marca té a Escòcia i entendre’s va resultar més fàcil del que s’esperaven.
Tot el que es fa per protegir la nostra llengua suma, ja sigui per altruisme com l’iCatalanizer, un programet desenvolupat per un particular que et permet traduir l’iPhone al català o per interès comercial, com la campanya que està fent la Generalitat elteumobil.cat, que neix fruit d’un acord signat amb diferents fabricants i operadors, que els obliga a incorporar el nostre idioma als terminals abans de finals d’any. Interès per la llengua? No, ganes de vendre, com quan Canon va traduir les pantalles tàctils de les copiadores al cap de poc de que el govern català va anunciar que exigiria productes etiquetats en català, penseu en la quantitat enorme de copies i impressions que pot arribar a fer l’administració.
I és que el món de l’electrònica no podia ser una excepció, també estem discriminats, o era el castellà?
3 comentaris
Comments feed for this article
gener 15, 2008 a 11:23 pm
Daniel Daranas
I vas a comprar oli fet a Catalunya i la immensa majoria es “Aceite de oliva virgen”… I la majoria de vins i cerveses fets a Catalunya només etiqueten en espanyol (i, a vegades, portuguès)… I tota la baçòfia de revistes i diaris gratuïts la treuen en espanyol, i les cadenes privades… I el cinema… I la premsa…
Com a consumidors acceptem moltíssim l’espanyol. Jo no tinc res en contra d’utilitzar altres llengües, els últims 3 llibres que he comprat han estat tècnics i tots tres en la seva versió original anglesa. Però com a mercat em sembla molt antinatural que predomini el cinema en espanyol i no català, la premsa en espanyol i no català, l’etiquetatge en espanyol i no català, etc.
L’empresa catalana o que ven a Catalunya hauria d’entendre que és un plus vendre producte en català. Malauradament massa vegades resulta que és un plus ben petit o en alguns sectors, no és ni tan sols un plus. Quants anuncis de discoteques o de concerts (excepte d’artistes catalans) es fan en català, per exemple? I qui em va instal·lar les persianes noves va ser un dels pocs telèfons de les pàgines grogues que s’anunciava en català. Diria que més del 95% ho feien en castellà.
En aquestes qüestions, sense confondre-ho per res amb el monolingüisme (jo mateix puc comunicar-me en nombrosos idiomes i m’agrada molt fer-ho, m’encanten els idiomes) sí que hauríem de fer valer més el pes del català: quan comprem, per exemple. Estem massa mal acostumats.
El PP com sempre fent demagògia. Si després del ridícul espantós que van fer amb l’11-M encara hi ha algun ximple que els vota, està clar que qualsevol barbaritat que diguin sobre el català la colaran. El seu públic empassa.
gener 16, 2008 a 1:03 am
Antoni
Assumim com a normals coses q no ho son i així ens va.
febrer 5, 2008 a 2:55 am
Una promesa perillosa « Olla de Grills
[…] Escandell En l’article que vaig escriure a l’Olla de Grills el passat 15 de gener, El català discriminat, o era el castellà?, començava dient que el català havia tornat a entrar en campanya a Catalunya, un fet desafortunat […]