Mentre llegeixo astorat que CDC proposa com a tàndem per a en Duran algú tan popular i sobiranista com en Pere Macias, i ERC un substitut de la Paluzie amb tanta formació com en Tardà, els nacionalistes de Mallorca han aconseguit tancar un acord per concórrer plegats a les properes eleccions a les Corts espanyoles.

El PSM, Unió Mallorquina, l’Entesa, Els Verds i Esquerra han aconseguit que Mallorca sigui la primera regió dels Països Catalans que presenti un bloc conjunt en les eleccions espanyoles. Ara, a Mallorca ja no els podran vendre la moto de la tria entre ‘dreta’ i ‘esquerra’. Ara podran triar entre votar ‘dreta espanyola’, ‘esquerra espanyola’ o front nacionalista.

Si aquesta opció electoral mallorquina aconsegueix treure diputats a Madrid, els catalans sumarem noves veus en la defensa dels interessos dels qui no som castellano-espanyols i podrem comptar amb més gotes d’aigua per fer forat en el granit de l’estat espanyol. El drama que em temo és que els grups de CiU i ERC al Congrés continuïn amb les seves picabaralles internes i externes i continuïn subhastant-se a la baixa al guanyador de les eleccions espanyoles.

Potser els diputats mallorquins mantindran la dignitat que exhibeix el PNB? Pactar amb qui sigui (amb qui sigui) mentre ofereixi beneficis substancials a canvi? Podran els diputats mallorquins comportar-se com a autèntics representants dels ciutadans d’un país que viu un ofec econòmic i cultural i que necessita de la seva feina? O acabaran enlluernats pel poder espanyol per acabar dissolts en un grup castellano-espanyol (com el PSC o el PPC) o per aconseguir càrrecs ministerials?

Aquesta notícia de Mallorca ens dóna esperança en l’àmbit dels Països Catalans, però també ens renova l’esforç que amb les nostres crítiques apliquem sobre els diputats del Principat, ja que poden convertir-se en un element a comparar respecte a l’actitud que fins ara han tingut CiU i ERC a les Corts.

Potser, si els diputats del nou bloc presenten un perfil més digne, ens haurem d’anar nacionalitzant mallorquins…