Amb certa tristesa i perplexitat, he seguit la petita tempesta que s’ha generat entorn a les darreres declaracions de l’empordanès Jofre Bardagí, cantant de Glaucs, respecte la presència de banderes als concerts de la formació.
En una entrevista a La Vanguardia digital (desconec si també aparegué a l’edició en paper del diari del Grupo Godó), el fill del mestre Bardagí afirmava que, a ell, veure estelades mentre actuava li produïa por i, fins i tot, fàstic.
Lògicament, els amics de La Vanguardia, sempre tan obstinats en fomentar la música en català, no van tardar ni dos segons en publicar l’estripada, amb lletra ben grossa, com a titular de l’entrevista.
Un cop publicada, un nombre important de seguidors d’en Jofre van mostrar la seva indignació i el cantant va haver de córrer, infantilment, a matisar el titular i a dir, més o menys, que la frase s’havia tret de context, que ell estimava el país, que si gira, que si tomba. En fi, obviant el patetisme de cadascun dels capítols de la història (des de les mateixes declaracions i rectificacions de l’artista, fins a la reacció dels fans, passant per la utilització que d’això en fa el diari del senyor comte) sí que m’ha molestat veure com ressuscitava, ni que fos per uns instants, el vell fantasma de la identificació entre cultura en llengua catalana i reivindicació nacional.
No es tracta, evidentment, de fer ara una defensa de la boutade parapostmoderna d’en Bardagí, (ja s’ho farà, el noi!) però sí que entenc el cansament d’una part important d’autors i grups que, senzillament, fan música en català i prou, i que no per això han de veure’s obligats a fer d’abanderats de cap causa col·lectiva.
I és que, en la malaurada història de la cultura catalana, d’exemples de personatges il·lustres traïdors al país o, simplement, abonats al tanmenfotisme, n’hi ha un munt. No cal viatjar gaire lluny en el temps, per trobar-nos dos altres empordanesos, Dalí i Pla, els quals no van escatimar mai ganes ni temps per fer la gara gara i col·laborar amb el règim franquista i, no per això, els deixem de reivindicar com a fills il·lustres de la pàtria, quan convé.
Vaja, que ara que la música en català comença a ser valorada fins i tot per les “elits” musicals barcelonines, tan poc donades a fer aquest tipus de reconeixements (tothom es rendeix davant la qualitat d’Antònia Font, els Mishima reben el suport de les discogràfiques espanyoles, els últims discs d’Els Pets són posats pels núvols per la revista Rockdelux, etc) ja em direu quin sentit té exigir “puresa de sentiments nacionals” als grups que utilitzen amb normalitat la llengua del país.
I ara penso també, anant més enllà de l’àmbit cultural, en tots aquells esportistes que, reiteradament, es veuen impel·lits a declarar la seva filies i fòbies nacionals cada cop que se’ls pregunta per la qüestió de les seleccions.
No ho sé, però tinc la impressió que repudiar ara d’aquesta gent, pel simple fet de sentir-se sentimentalment allunyats de l’independentisme, és, a banda d’injust, un error estratègic de consideració. I és que segurament fan més, ells, per la llengua i pel país, que molts dels polítics sobiranistes que votem (i que seguirem votant, ai las!) i que, fins ara, han estat incapaços, per exemple, d’obtenir el reconeixement de les seleccions esportives nacionals o, tornant a la música, de garantir la presència normal de grups i cantants en català (o en basc, o en gallec!) als mitjans de comunicació estatals, i fins i tot nacionals (mentre escric l’article s’executa l’ordre de tancament dels repetidors de TV3 al sud del països catalans. RIP per la cultura catalana al País Valencià).
7 comentaris
Comments feed for this article
Desembre 15, 2007 a 4:45 pm
Martí Cabré
Completament d’acord. Tot plegat ha estat lamentable (començant per La Vanguardia).
S’ha de deslligar la reivindicació independentista de la defensa de la cultura catalana. La llengua i la cultura han de ser un patrimoni comú, ultra les posicions polítiques.
La major part de la societat no es posiciona a favor ni en contra, deixem-los així. Allò important és que facin cultura catalana. I en català.
Desembre 15, 2007 a 9:40 pm
Salvador
Sí ja se sap, la culpa és de la Vanguardia i dels fans d’aquest noi que són uns patètics. Seria interessant un cantant espanyol, o francès o nordamericà dient que li fa fàstic veure la seva bandera als concerts, allà no són babaus com nosaltres, li farien menjar les seves paraules. I no sé que hi tenen a veure Dalí o Pla, potser van col·laborar amb el règim franquista però eren prou intel·ligents per no ofendre els sentiments de molta gent i menys de possibles clients. Com diuen els francessos no s’ha d’escopir mai a la sopa. Què li costava a aquest noi quedar-se callat? Potser es pensa que així guanyarà el mercat espanyol? Pobre innocent.
Desembre 16, 2007 a 1:17 am
El Croat Català
Doncs si un cantant espanyol digués això, talment com quan Miguel Induráin va dir “Je me moque d’être espagnol” (“Se me’n fot ser espanyol”), li farien retirar, disculpar, matisar o rectificar les seves paraules. El mateix que va haver de fer en Jofre Bardagí a l’endemà d’aparèixer l’entrevista.
Sincerament, m’agradaria més poder ser lliure per opinar sobre aquests temes, i estic totalment d’acord en desvincular cultura i patriotisme. Tant català com espanyol, com de qualsevol altre país. A menys que l’artista (o esportista) ho desitgi, és clar.
Desembre 16, 2007 a 11:53 am
Martí Cabré
Salvador,
als EUA hi ha hagut innombrables casos d’artistes que s’han pixat a la bandera nordamericana, amb l’aplaudiment de la progrepijeria europea de torn. El seu constitucional sempre ha dictaminat a favor de la llibertat d’expressió perquè, afirmen, fins i tot amb aquest rebuig es reforça la participació en la pròpia societat americana.
D’altra banda, aquí no estem parlant de la bandera catalana. Estem parlant de la bander independentista. Crec que tot artista català s’hauria de poder expressar en català sense ser titllat d’independentista.
Croat,
pensa en el cas de Loquillo, que no rebutja la bandera independentista sinó la catalana. Evidentment s’ha autoexiliat de Catalunya i ara fa campanya amb la Rosa Díez i companyia. Ho trobo lògic. Si no t’agrada un país, Catalunya, no hi visquis. El cas Bardagí és diferent: ell no rebutja el país ni la societat sinó el fet que es prenguin els seus concerts com a proclames polítiques. Calmem-nos una mica.
Desembre 16, 2007 a 3:17 pm
El Croat Català
Martí, segurament no m’he explicat bé, perquè penso exactament el mateix que tu,
Desembre 16, 2007 a 6:28 pm
Salvador
Quan un cantant USA es pixa a la seva bandera generalment és per rebuig a la política del seu govern, no al país o la societat. Convindré en què tampoc hi ha rebuig al país o societat en el cas Bardagí. I en què és completament lliure de tenir les posicions polítiques que vulgui.
Però qui ha dit l’estirabot ha estat en Jofre, no el diari del senyor comte ni els fans “patètics”, i crec que l’ha cagada, no es poden dir les coses de segons quina manera, la nostra posició com a país és molt fràgil, en realitat ni tant sols tenim país i aquest tipus de declaracions només serveixen per a donar peixet als enemics no només de la independència sinò també de la nostra cultura.
I per cert, qui paga una entrada a un concert és lliure de portar la bandera que vulgui, ni que sigui la albano kosovar, mentres respecti la llei.
Desembre 19, 2007 a 11:56 pm
suberna
Un post extraordinari.
Aquesta d’en Miquel és la línia de reflexió catalanista que no havia trobat fins ara i que més m’engresca: per a ésser un poble normal també cal gent com en Jofre Bardagí que, ni que sigui inconscientment, consideri la cultura i la llengua catalana tan natural i obvia com per no haver-se d’identificar automàticament amb una opció resistencial per a emprar-la.
A vegades, i és totalment comprensible atesa la situació, sembla que quan fem servir el català ho fem com una declaració d’intencions, amb una mena de subtext per a entenedors. Que no estigui dirtectament vinculada a la fraternitat independentista, sinó que també la faci seva qualsevol sense aquestes inclinacions és, es miri com es miri, una passa endavant. Sortim de la cova i quan tothom, sigui de la banda que sigui, la consideri tan seva com del més irredent independestista potser ja ni farà tanta falta la plena sobirania. Haurem guanyat secretament