La primera accepció de Mas segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana és:
«AGR /ARQUIT Explotació agrària tradicional constituïda per una casa de camp amb diverses dependències, anomenada sovint masia, que té bosc, pastures i terres de conreu adscrites.»
Mas és una paraula que prové de la paraula llatina mansus catalogada cap al segle XI que significa lloc de residència.
Cap a finals del segle XV en derivà a masia per referir-se a l’edifici principal d’un mas, especialment quan té una certa importància per les seves dimensions i les seves característiques arquitectòniques». És a dir Masia era la Casa del Mas que a més acostumava a ser gran.
No us sembla divertit (a mi a més em sembla patètic) el joc de paraules amb que ha jugat el Mas (Artur «el polític») en el procés de constitució d’aquest fals procés de refundació del catalanisme? no us sembla que per a ser transversal cal evitar emprar sinònims o definicions derivades del cognom de qui ho vol liderar? Per mi l’actitud dèspota d’aquest personatge ens intenta conduir a un atzucac de difícil sortida a tot el poble. El logo de la Casa Gran ja se’l pot quedar com a escut de la família.
Però mantinc la meva posició inicial. El catalanisme el refunda tot un poble en la cerca de la seva pròpia supervivència. I és per això que aquest cop, aquesta manera de fer (de vendre el país a la Moncloa i en tants altres casos) s’està marginant per premiar a la gent que aposta per la transversalitat i no pels personalimes polítics. El regionalisme que ha primat la comunitat autònoma de Catalunya està caient per un moviment independentista transversal que mira cada vegada més a tots els territoris dels Països Catalans com a igualment propis. Permeteu-me modificar l’estúpida frase de José Montilla (o de qui li hagi escrit): Senyor Mas, Més fets per millorar el poble i no tantes paraules per beneficiar a un partit.
9 comentaris
Comments feed for this article
Desembre 4, 2007 a 1:31 pm
Olla de Grills: El Mas del Catalanisme: una casa sense fonaments | El Senyor de les Muntanyes
[…] El podeu llegir aquí . Aquest és curt. […]
Desembre 4, 2007 a 1:59 pm
joan ramon
no està malament la reflexió… ara, la frase del Montilla no és estúpida… podem estar d’acord o no en si la duran a terme, o si és una bona manera de fer política, però dir que una frase és estúpida… en fi…
gràcies per permetre que aquest pobre socialista no independentista participi dels vostres debats, de veritat (no hi ha cap mena de doble intenció en això, que consti!)
Desembre 4, 2007 a 6:22 pm
El Croat Català
Ja posats, podrien haver-ho anomenat CUDUMAC (“Convergència i Unió ens DUran al MAs del Catalanisme”).
La frase del Montilla no és estúpida, és insípida, com el producte que vol vendre. Fets? Quins? Sense paraules? Per què?
Reconec el mèrit dels socialistes: heu sabut convertir un gris funcionari buròcrata en un pressumpte treballador incansable i eficaç.
(Benvingut a l’Olla!! De debò.)
Desembre 4, 2007 a 9:28 pm
Alexis Vizcaino
A mi la frase de Montilla em sembla estúpida (és a dir buida de contingut) i populista..
Però bé, està en la línia de les frases populistes.. Les que podríem anomenar com les frases de les tres paraules:
España va bien
Váyase Señor González
Això no toca
Mans netes (aquesta només en té dues però s’hi escau)
Fets, no Paraules
Desembre 4, 2007 a 9:33 pm
El Croat Català
Ecologistes de debò
ERCPSCPSOEICVEUIA o CIU
Fútbol es fútbol
Apoyaré la reforma… (val, he fet trampa)
Desembre 4, 2007 a 10:29 pm
Daniel Daranas
La politíca es fa amb idees molt simplificades. Malauradament cap projecte polític de casa nostra no escapa a aquesta característica. El motiu és senzill: la capacitat d’anàlisi de la majoria de la població és severament limitada.
Desembre 5, 2007 a 4:01 pm
Alexis Vizcaino
I es dóna suport a aquest món de les idees simplificades no afavorint l’educació.. el pilar fonamental de qualsevol societat fa figa als Països Catalans..
Llavors necessitem polítiques senzilles! crec que subestimar les capacitats de la majoria de la gent no és correcte.
Desembre 7, 2007 a 4:37 pm
Daniel Daranas
Estic d’acord en que subestimar-les no és correcte. Però jo no les he subestimades, he dit que eren molt baixes. Subestimar-les hauria estat dir que eren nul·les, per exemple.
Que quedi clar (entenc que quedava clar pel context) que em referia a la capacitat d’anàlisi política. Altres capacitats d’anàlisi de la gent sí que són elevades, però perquè estan en el terreny del pensament concret i l’especialització. La política requereix un pensament general i abstracte per al qual el nostre intel·lecte està, majoritàriament, pitjor preparat.
Dius que les polítiques necessàries són senzilles. A mi em semblen molt complexes.
Desembre 13, 2007 a 11:15 am
joliu
Doncs Alexis, a tú que no t’agrada la personalització d’allò que hauria de ser transversal, que en penses del tema ‘CAROD2014’?