És un fet evident que l’opció d’ERC per reeditar la coalició de govern amb el PSC i la paral·lela escalada espanyolista protagonitzada per Zapatero el darrer any de legislatura, a rebuf del PP i els seus adlàters, han fet entrar en crisi el principal partit independentista català i, de retruc, el pensament sobiranista. Mostres d’aquesta crisi, d’aquest ambient de fatiga, decepció i malestar de bona part del nacionalisme poden ser –a tall d’exemple- la creació i multiplicació de plataformes i corrents interns al sí de les formacions polítiques catalanistes, o la creixent implantació de l’autoanomenada esquerra independentista, les CUP, arrel de les darreres eleccions municipals, en un nombre prou important de ciutats mitjanes del país (Mataró, Vilafranca, Manresa, Vic, etc).
En aquesta escalada espanyolista, que ja no discuteixen ni els més il·lusos, un dels elements que més hi ha jugat, i que més hi seguirà intervenint en els propers anys, ens ve, inexorablement, fatídicament, m’atreviria a dir, del País Basc. Un cop certificat el fracàs del procés de pau, la tornada a la situació de confrontació absoluta entre el bloc “constitucional” (PP i PSOE) i el sobiranisme basc, encapçalat, ara ben decididament, pel lehendakari Ibarretxe, ja és inqüestionable. Un dels exemples recents del realiniament estratègic del PSOE, en clau descaradament espanyolista, l’hem viscut arran de les darreres eleccions autonòmiques a Navarra. Després d’unes setmanes d’un cert suspense, l’executiva “federal” del PSOE, de la qual forma part –cal tenir-ho ben present- José Montilla, ha optat per lliurar el govern autonòmic a la dreta més rància i reaccionària, la que ha ocupat el poder els darrers anys legislant contra els drets culturals i lingüístics d’una part importantíssima de la seva pròpia població. L’altra opció possible, la de sumar forces amb la coalició progressista de Nafarroa Bai, encapçalada principalment per Aralar, escissió pacifista de Batasuna, i que propugna el respecte al pluralisme d’identitats dels navarresos conjuntament amb la defensa del dret de lliure determinació i associació amb la resta d’Euskalherria, va ser bandejada autòritariament des de Madrid, contra el criteri dels propis companys de partit navarresos. L’altre exemple d’aquest canvi de situació ve propiciat per la consulta popular –autèntic referèndum d’auodeterminació- que el govern basc vol tirar endavant aquesta mateixa legislatura. Aquesta consulta serà una autèntica pedra de toc per les formacions catalanes, ja que els obligarà a no marejar més la perdiu i a prendre posicions clares i fermes: o bé secundar l’efectiva realització de la consulta al poble basc, o bé donar suport, per acció o omissió, a les decisons antidemocràtiques que de segu adoptaran, perquè ja les han anunciades, els governants espanyols.
Amb aquest panorama, amb aquesta aliança que ja s’ensuma entre els dos partits més importants de l’Estat, especialment si, com és de preveure, les eleccions espanyoles del 2008 acaben en una espècie d’”empat tècnic”, es fa cada cop més difícil d’entendre que els partits que, al Principat, sí defensen l’exercici legítim i democràtic del dret de lliure determinació (CIU, ERC, ICV…), no siguin capaços d’entendre’s entre ells, i, en canvi, puguin seguir constituint coalicions de govern amb formacions (PP, PSC/PSOE) que amb major o menor grau demostren, irremeiablement, un esperit subordinat respecte el govern de la Moncloa i, en general, l’Espanya autoritària.
És llastimós, que mentre a la fera de l”Espanya eterna” va quallant, cada cop més, la idea que cal una gran unió per –diguem-ho en la seva terminologia- “derrotar definitivament els nacionalismes bascos i català”, aquí encara contemporitzem amb la bèstia, ja sigui oferinent-los periòdicament –i ben patèticament- fórmules de governabilitat, estil Duran, ja sigui prenent aliment, de forma ben confortable, això sí, de la mateixa menjadora. En fi, doncs, és l’hora de triar, i de triar bé, si no volem que la crisi al sí del sobiranisme s’aguditzi fatalment pel país.
4 comentaris
Comments feed for this article
Octubre 12, 2007 a 6:28 pm
mqiuel
Hi ha una part de l´independentisme que no és conscient que per a fer,i guanyar,un referèndum,cal una MAJORIA política i social que ho vulgui.Per arribar a aquesta majoria,cal encara molts d´esforços.I els esforços,vol dir rai curt,diners.Diners per les plataformes pro-seleccions.Diners per la bressola.Diners per l´Institut d´Estudis catalans.Diners per a la llengua.Diners pels Casals catalans a l´estranger.Diners per la Cultura….i només estant en el poder,en el Govern,es poden destinar diners a això. O us penseu que som majoria? Qui té majoria? CiU,amb Duran Lleida i una bona part dels seus votants que mai de la vida seran independentistes? Cal tocar de peus a terra,i treballar seriosament.
El clima polític d´avui,és GRACIES a l´aposta estratègica d´ERC.Sense posar a CiU a l´oposició,MAI DE LA VIDA hi hagués hagut un canvi.Si avui a CiU hi ha veus sobiranistes,és perquè estan a l´oposició i per res més. S´ha de saber fer POLITICA en majúscules per arribar a tenir la majoria social i política a favor del referèndum i a favor de la separació amb Espanya per integrar-nos a Europa. Poc o molt,tenim un vicepresident del país,que amb només un 16% dels vots té l´oportunitat d´explicar pel món que a Catalunya hi ha un moviment independentista. No és important això? Hem d´estar a l´oposició deixant que CiU i PSC continuin la “pax política” dels darrers 30 anys? Si els partits que vosaltres citeu i que dieu que són majoria per convocar un referèndum,no han de presentar-se amb aquest projecte previ als seus electors? Jo penso que molts independentistes són,bàsicament,anti-partit socialista i ja està.I que la fòbia aquesta els impedeix de reconèixer cap èxit nacional dels que es van fent dia a dia des del Govern i sense soroll. S´ha de ser ruc,i amb perdó,pensar que a Catalunya ja som majoria els independentistes.Que no sabeu sumar? Que no sabeu quant diputats i vots treu cadascú? I aquesta mania de posar com a independentistes als que no en són,com a CiU que com a federació de partits no n´és i que a més el seu secretari general fa declaracions diàries contra la independència,és de criatures i etnicistes. Es pot criticar come s vulgui a ERC i la seva gestió al Govern. Però no es pots ser antidemocràtic i atorgar als partits una representació d´unes idees que no són les que ells procalmen. S´ha de respectar la democràcia i ser conscients que no és pas veritat que estiguem a Espanya per imposició,sinó per la força dels vots dels que ténen majoria democràtica i que deensen projectes polítics dins d´Espanya,ja sigui CiU que defensa la plurinacionalitat espanyola,o el PSC que defensa el federalisme espanyol.Que ambdós projectes siguin un fracàs,ho sabem nosaltres.Però són els votants,els catalans,els que ho han de jutjar.
Jo desconfio més de la gent que va per la vida d´independent,i que es situa per sobre del bé i del mal,que no pas dels polítics professionals que es mullen des de l´institucions i que els seus actes provoquen reaccions i mouen un mort com sempre ha estat la societat catalana.Una societat plural,multilingue,que encara avui té en molts nacionalistes,la crosa de l´etnicisme que tan mal ens fa.
Apa,discutiu que sou els millors,i reseu sobretot perquè no es convoqui un referèndum l´any que ve: el perdríem per una golejada històrica.
Octubre 14, 2007 a 12:43 pm
Daniel Daranas
Abans que res felicitats per aquest article amb què estrenes la nova etapa d’Olla de Grills. Estic d’acord en la teva tesi principal: qualsevol estratègia gradualista es posa a si mateixa en qüestió quan, en la seva etapa actual, es tradueix en pactes amb qui no respecta el dret de decidir… i sense que el pacte inclogui cap avanç en aquesta direcció! Quin sentit té? Quin camí porta des de donar suport a la Llei de Dependència d’avui, que envaeix competències de l’Estatut; des de la investidura simplement a canvi d’un discurs de bones intencions; a la independència? Jo no el sé veure.
El comentari anterior, de’n mqiuel, sembla que posa la línia divisòria més rellevant entre independentistes i no independentistes. A mi m’agrada més posar-la entre els qui respecten el dret de decidir i els que no.
Octubre 18, 2007 a 4:50 pm
Laia
La qüestió de quants independentistes o de quantes persones estarien a favor d’un referèndum d’autodeterminació és un altre tema.
El que es debat aquí és quina estratègia han de seguir els partits catalans per aconseguir una referèndum d’autodeterminació.
Penso que han de sumar i no restar. Per això, si ERC vol mantenir els seus votants fidels haurà de prioritzar la independència a l’eix dreta-esquerra. Els votants d’ERC no volen que ERC faci com va fer CIU i que abandoni el seu independentisme per estar al govern.
Per aconseguir la independència d’un país cal que els partits de dret i d’esquerra es posin d’acord. Els que es pensen que ho poden fer sols s’equivoquen.
Només sumant i no dividint es pot guanyar.
Octubre 23, 2007 a 12:21 pm
L’Olla de Grills rtorna amb força « Desfilosofant
[…] Hora de triar. […]