titi.jpg

Havent escoltat els arguments dels Unionistes, l’únic que puc dir és: debat, debat, debat! Dues coses els caracteritzen: La falta d’arguments sòlids i el foment de la por i la ignorància (amb mentides incloses). Per això ens cal, debat, debat, debat!

Catalunya, vol ser independent?”. Aquest ha estat el debat d’avui a 8TV (Grupo Godó), dirigit per Josep Puigbó en el programa “Amics, coneguts i saludats”. Han estat dues hores interessants de debat -amb alguns moments prescindibles, pel guirigall-, de les quals es poden extreure els següents arguments de la defensa dels Unionistes per a respondre NO a la pregunta. No entraré amb els arguments dels independentistes, altrament força coneguts, sino amb els dels Unionistes, ja que és on caldrà donar resposta els propers temps. Ja avanço que, tot i qualificar-los d’arguments, sovint són de tot menys això. Anem al gra:

 1. Catalunya no existeix com a ens decisori, en tot cas és l’Estat espanyol qui ha de decidir. Per tant, s’entra en el tema d’on rau la sobirania per a decidir. Evidentment, es basen amb la Constitució espanyola i prou.

 2. Els partits polítics del Parlament de Catalunya -amb una excepció- no són independentistes, per tant la gent no vol la independència.

 3. La gent del carrer, si els fas triar, volen que guanyi el Nadal (en tenis), l’Alonso (en F1) i Espanya (en bàsquet, per exemple).

 4. Les conseqüències de la independència seran dolentes. Entren amb el missatge de la por.

 5. Econòmicament el mercat és l’Estat espanyol. [Aquí vull recordar l’article “La viabilitat econòmica” de l’economista Xavier Sala i Martin].

 6. Amb la independència deixaríem de formar part de la Unió Europea. Segueixen amb el missatge de la por. Però, aquest argument ha quedat ben contraargumentat pel jurista López Tena i per Xavier Solano, amb fets empíricament demostrables com és el cas de Groenlàndia i Dinamarca.

 7. Constantment, juguen a desqualificar el tema sarcàsticament.

 8. Tindríem un xoc violent”. Segueixen amb el missatge de la por.

 9. La Constitució espanyola és un tòtem intocable (Rosa Díaz). Constantment surt el tema de la norma suprema de l’Ordenament Jurídic Espanyol però, curiosament, mai argumenten amb la normativa europea i internacional.

 10. Diuen que quan es pregunta a la gent del carrer els problemes principals, mai són els identitaris, sino que “diuen” que l’important és la immigració, la seguretat, l’ocupació,…

 11. Quan es parla de dèficit fiscal, ho argumenten amb el terme “solidaritat”. Però, no entren a valorar el tema quan se’ls diu que la solidaritat ha de ser voluntària per no esdevenir una altra cosa totalment diferent.

 12. La independència comportarà “inestabilitat”. Tornen amb el tema de la por.

 13. L’independentisme ha estat induït per força i hi ha hagut un rentat de cervell”. Evidentment, no aporten proves, a part de les sempre esmentades de l’escolarització en llengua catalana.

 14. El catedràtic de dret constitucional de la UAB Francesc de Carreras ha arribat a dir que ja n’estava tip de tot aquest debat, que millor fem el referèndum i ja està. L’interessant del moment ha estat veure les cares dels altres Unionistes.

 15. La independència sortiria cara perque hi ha serveis que actualment ens els ofereix l’Administració de l’Estat (com pot ser l’exèrcit, s’ha dit).

 16. Tema Futbol i el derbi Barça-Madrid, evidentment no podia faltar. “Què faríem amb una Catalunya independent? El derbi seria un Barça-Mollerussa?”. Com a resposta, s’han posat exemples d’altres nacions sense estat, com pot ser el cas d’Irlanda del Nord, on els seus equips juguen a la lliga Irlandesa (del sud!).

 17. No parlem de treure fronteres amb el tema d’Europa? Doncs, per què n’hem de crear de noves?”.

Bé, aquest és un recull significatiu dels arguments dels Unionistes extret del debat d’aquesta nit.

Per altra banda, em sembla molt interessant parlar del què ja fa temps que estic dient: S’està fent “el salt de la xarxa al paper”. És a dir, el què es cou a la xarxa, passa als mass mèdia. I, la gent que ho cou, també. No només el tema del debat d’avui ja fa temps que es cou a la xarxa -i a la Catosfera amb molta força-, sino que, a més, tant alguns dels convidats a la taula del debat com gent del públic que han participat, són blocaires sobiranistes. Per exemple, a la taula hi havia en Xavier Solano. El vocal del CGPJ, Alfons López Tena, és impulsor del Cercle d’Estudis Sobiranistes, entitat que s’ha donat a conèixer -en gran part- a través de la xarxa. I, entre el públic participant del debat, hi havia els següents blocaires: Alexis Vizcaíno (d’estatpropi.cat), Lídia Palejà, Xavier Mir (de la XBS) i Josep Castany de Catalunya Acció.